26 Temmuz 2017 Çarşamba
SEDEFED Basın Açıklaması
13 Mart 2007 Salı 13:05

SEDEFED Basın Açıklaması

SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısının dışa açık ekonomi modelinden sapma anlamına geldiğini belirterek; ihracat artışını yavaşlatacak, ihracatçıyı risk altına sokaca

SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek Kaçakçılıkla Mücadele Kanun Tasarısı ile ilgili bir açıklama yaptı.

Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman; Yasa Tasarısının dışa açık ekonomi modelinden sapma anlamına geldiğini belirterek; ihracat artışını yavaşlatacak, ihracatçıyı risk altına sokacak yasal düzenlemelere sektörlerin karşı olduğunu hatırlattı.

Akgerman sözlerine şöyle devam etti;

“1984 yılından sonra, dışa açık ekonomi modeli ve ihracat ile büyümeyi esas alan Türkiye yasal düzenlemelerini de yavaş yavaş bu yeni anlayışa uyumlu hale getirmeye başladı. Yeni süreçte atılan en önemli adımlardan biri, 1932 yılında çıkarılan 1918 sayılı “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu”nun değiştirilmesiydi.

Kaçakçılıkla Mücadele için değil, dış ticareti yasaklamak amacıyla kullanılan kanun, yerini 2003 yılında yürürlüğe giren “4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu”na bıraktı ve böylece artık sağduyu haline gelmiş bir uluslararası hukuk prensibi olan, “ekonomik suça ekonomik ceza” prensibi, Türkiye’de de benimsendi. Ayrıca eşyanın ve taşıtların “müsaderesini” ancak ciddi ihlaller durumunda mümkün kılan, ekonomiyi sarsacak düzeyde olmayan kaçakçılık türleri için hapis cezası yerine para cezası öngören yeni yasa döneminde, ihracat ve ithalatta rekor artışlar yaşanması rağmen, kaçakçılık istatistiklerinde aynı oranda bir artış görülmedi.

Yine aynı yasa ile arzulanan düzeyde olmasa da “gümrük suçları”, “kaçakçılık suçları” ayrımı getirilmiş, birincisinin yaptırımlarının 4458 sayılı Gümrük Kanununda, ikincisinin yaptırımlarının Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda yer alması sağlanmıştı.

Ancak yarın TBMM Genel Kurul Gündemi’ne alınacak yasa tasarısı ile Türkiye 1932 yılında çıkarılan 1918 sayılı “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu”na bir geri dönüş yapıyor. 2003 yılında 4926 sayılı yasayı çıkaran aynı meclis, yasanın tüm olumlu sonuçlarına rağmen 75 yıl önceki maddeleri tekrar gündeme getiriyor.”

Yanlıştan dönülmek için halen geç olmadığını vurgulayan Akgerman, büyümeyi ve serbest piyasa ekonomisini değil, bürokrasiyi ve risk algısını destekleyen tasarının reddedilerek “ihracata duvarlar örmekten son anda da olsa mutlaka vazgeçilmesi gerektiğini” kaydetti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
ÜYE İŞLEMLERİ

A1Haber - Poldy İnsan Kaynakları