İş Kültürü ve İnsan Kaynakları Haber Sitesi
Haber
İş Dünyasından
Etkinlikler
Yarışmalar
Röportaj / Görüş
Atamalar
Danışmanlık ve Hizmet Şirketleri Rehberi
Özel Dosyalar
Sektörel Dosyalar
Araştırmalar
Kariyer Fırsatları
İş Başvuru Bilgileri
Yükseköğretim
Eğitim Takvimi
Sağlık ve Yaşam
Web Rehberi
Faydalı Bilgiler
Google

Web
Site İçinde
Meral Saçkan ile MPR ve Marketing PR Üzerine


Türkiye'nin ilk Marketing PR ajansı MPR, 1 Temmuz günü 8. yaşını kutladı. MPR Genel Müdürü Meral Saçkan ile halkla ilişkiler sektöründeki gelişmeleri, MPR'ın 8 yılını konuştuk.


Meral Hanım öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
1955 İstanbul doğumluyum. 1977 yılında bugünkü adıyla Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü'nü bitirdikten sonra kısa bir süre gazetecilik yaptım. Ama 25 yıldır pazarlama iletişimi alanında masanın her tarafında (reklam ajansı, halkla ilişkiler şirketi, müşteri olarak) oturdum.


Marketing PR kavramını kısaca tanıtır mısınız? Farklı yönleri, kurumlar için avantajları nelerdir?
Marketing PR ya da pazarlama yönelimli halkla ilişkiler kısaca müşteri tatminini ve satın almayı arttırmaya yarayan halkla ilişkiler strateji ve programlarının planlama, uygulama ve değerlendirme sürecidir.

Müşterilerin ihtiyaçları, istekleri, beklentileri ve ilgi alanları ile markaları özdeşleştiren bilgi ve izlenimlerin inandırıcı bir şekilde iletilmesi prensibi ile çalışır.

Kurumlar için avantajı, pazarlama hedeflerine yönelmesidir. Pazarlama iletişimin içinde halkla ilişkilerin de kullanılması; reklamın, promosyonun, doğrudan pazarlamanın gücünü arttırır, mesajlar reklamın ulaşmadığı sosyal paydaşlara da gider, markaları tehlikelere, risklere karşı korur, satış gücünü ve satış kanalını destekler.


8 yıl önce MPR'ı kurma fikri sizde nasıl oluştu ve kimlerle bu işe başladız?
Bundan 8 yıl önce kendi işimi kurmaya karar verdiğimde, halkla ilişkilerde bir niş alan bularak fark yaratmak üzerine odaklanmıştım. 1990'ların başına kadar dünyada da Türkiye'de de halkla ilişkiler, daha çok kurumsal ihtiyaçlar için başvurulan bir yönetim fonksiyonuydu. Ancak bu tarihten sonra pazarlamacıların da inandırıcı bir iletişim disiplinine ihtiyaç duyması sonucu Marketing PR kavramı hızla gelişti. Doğal olarak bu fikri pazarlamacıların ve reklamcıların anlaması daha kolaydı ve ben de RPM Radar / cdp Europe reklam ajansıyla yola çıktım.


MPR, 8 yıl içinde pek çok başarılı kampanya yürüttü, ödüller aldı. Bu başarılarınız dışında aklınızda kalanlardan kısa anektodları anlatabilir misiniz?
Her müşteri, her proje MPR'liler için büyük önem taşır. Yüzlerce proje içinde özellikle hatırladığım çarpıcı bir anektod yok. Ama çalışırken eğlenmesini de bilen bir ekip olarak, 8 yılı büyük bir keyifle hatırlıyorum.


Siz halkla ilişkiler mesleğinde Türkiye'nin öncüleri arasındasınız. Halkla İlişkiler alanını meslek olarak seçmek isteyen gençler için önerileriniz nelerdir. İyi bir halkla ilişkilerci olmak için hangi becerilere sahip olmalıdır?
İyi bir halkla ilişkilerci olmak için, iletişim ve pazarlama eğitiminin yanında, bir yabancı dili de tavsiye ederim. Ama mükemmel bir Türkçe'nin yanında çok yönlü olmak, dünya ve Türkiye gündemini yakından takip etmek, en azından derinlemesine bir hobby'si olmak da önemli. Ekip çalışmasına yatkın olmak, iyi bir gözlemci olmak da gerekiyor.

Geçen yıl San Francisco'da yapılan bir kongrede geleceğin halkla ilişkilercilerinin artık sosyal atropologlar olacağı da söylendi.


Meral Hanım, sorularımızı cevaplandırdığınız için teşekkür ederiz.
Teşekkür ederim.


[Geri Dön] [Kanal Ana Sayfa]




A1Haber


BTinsan bir EMG Danışmanlık ürünüdür
Bize Ulaşın - Site Haritası - Hakkımızda - Yasal Şartlar
Haber | Etkinlikler | Röportaj / Görüş | Şirketler Rehberi | Kariyer Fırsatları | Eğitim Takvimi | Kitap | Web Rehberi

Sponsorlar: Personelonline.com  Aktif Danışmanlık  Vargonen Technologies