Pazarlama Fuar ve Konferansı marketingist'in ikincisi 27 - 30 Ekim 2005 tarihlerinde TİFAŞ - Marketing Türkiye işbirliğiyle İstanbul TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Haber Merkezi
7 Kasım 2005 - Pazarlama Fuar ve Konferansı marketingist, “Rekabetçi Zeka” teması ile 14’ü yabancı 200 pazarlama profesyonelinin konuşmacı olarak katıldığı konferans ve pazarlama sektörünü bir araya getiren fuarla 27 - 30 Ekim 2005 tarihlerinde TİFAŞ-Marketing Türkiye işbirliğiyle İstanbul TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. marketingist'i 4 gün boyunca 11 bin kişi ziyaret etti.
Açılış konuşmasında, Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Ocakoğlu, ulusal rekabetin yanı sıra, doğuda Çin ve batıda Avrupa’nın yarattığı rekabet şartlarında hayatta kalabilmek için ürün ve hizmetlerin markalaşması gerektiğini söyledi. Bu amaçla yoluna devam marketingist’in, Türkiye’de yeni oluşmaya başlayan “rekabetçi zeka”yı, çok farklı etkinlikler ve zengin konferanslarla desteklediğini belirten Ocakoğlu, marketingist’in bu alanda Türkiye’de bir ilk olduğunu sözlerine ekledi.
TİFAŞ Genel Müdürü Erdem Özel, marketingist ile pazarlamanın bir fuarı olabileceğini gösterdiklerini belirtirken, fuarın hızla büyüdüğüne ve Türkiye’de bir ilke adım attıklarına değindi.
marketingist ana sponsoru Metro Group’tan, METRO Cash&Carry Genel Müdürü Hakan Ergin, dünyada perakende sektörünün geçirdiği aşamalardan bahsetti. Ürün bazında pazarlamadan müşteri bazında pazarlamaya geçen perakende sektörünün önünde ürün, müşteri ve mağaza bileşiminin olduğuna dikkat çeken Ergin, Metro Group’un 40 yıldır CRM kullanarak, müşterisini takip ettiğini belirtti. Teknolojide yaşanan gelişmelerin perakende zincirlerine büyük bir etkisi olduğuna değinen Hakan Ergin, rekabetin artmasıyla birlikte müşteri odaklılığın arttığını sözlerine ekledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, marketinigist’in Türkiye’de pazarlama konusunda ve iş kültüründe yaşanan değişimin bir işareti olduğunu söyledi. Pazarlamanın sadece düşünülen bir kavram olmadığını, artık eyleme geçildiğine dikkat çeken Satıcı, pazarlamanın uzun ve sonu olmayan bir yol olduğuna değindi. Türkiye’de satış ve pazarlamanın birbirine karıştırıldığını belirten Oğuz Satıcı, marketingist’in bu ayrımı öğreteceğine değindi. Satıcı, Türkiye’nin 70 milyar $ ihracatı olduğunu ve ciddi bir pazarlama olmadan bu rakama ulaşıldığını belirtirken, yapılacak pazarlama hamleleriyle bu rakamın artacağına dikkat çekti.
marketingist, ikinci gününde en çok satan kitaplarının yazarı Yves Kergrohenn ile en başarılı promosyon kampanyalarının ardındaki başarı faktörlerine ve bu kampanyalardan örneklere ışık tuttu. Rekabette markanın önemi ve korunması isimli panelin ardından etkileşimli pazarlamanın püf noktaları aydınlatıldı. Sahte etiket konusunun tartışıldığı panel ve doğru raf yönetimi için tekniklerin anlatıldığı konferans ile rekabet ve etik konulu oturum gerçekleşti.
marketingist üçüncü gününde ise Ekonomi basınının önde gelen mensuplarını ağırladı. Rekabetin korunmasında ekonomi basının rolü isimli panelin moderatörlüğünü Dünya Gazetesi'nden Rüştü Bozkurt üstlenirken Milliyet Gazetesi'nden Bülent Yardımcı, Sabah Gazetesi'nden Adın Ayaydın, Zaman Gazetesi'nden Fikri Türkel, Ekol Lojistik dergisinden Banu Aydoğan ve Referans Gazetesi'nden Faruk Türkoğlu konuşmacı olarak katıldı.
marketingist'in son gününde düzenlenen Küçük bütçelerle sihirli sonuçlar isimli atölyede doğrudan pazarlamanın tüketiciye etkisi üzerine konuşuldu. Haluk Sicimoğlu’nun konuk olduğu atölyede, tüketicilerin duyduklarını unuttuğu, gördüklerini hatırladığı, yaşadıklarını öğrendiği belirtildi.
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Yeni Girişimciler Zirvesi'de son iki yıldır marketingist kapsamında gerçekleştiriliyor. Zirve, bu yıl kendi işini kurmak isteyenler için “Rekabetçi İş Kurmanın Yolları”nı biri özel 7 oturum başlığı altında 30’dan fazla konuşmacı ile ele aldı. İş fikri, marka, pazar seçimi, finansman, donanım ve insan kaynakları açısından, rekabete hazır olmanın koşullarının ortaya konulduğu Zirve’de, alanında başarılı girişimciler, iş hayatının profesyonelleri ve uzman konuşmacılar, girişimci adaylarına, henüz yolun başındayken karşılaşabilecekleri riskleri ve fırsatları anlattılar.
Yeni Girişimciler Zirvesi’05’in açılışında konuşan, UFRAD Başkanı Dr. Mustafa Aydın, bir ülkenin markaları kadar zengin olduğunu vurgulayarak, güçlü bir marka çatısı altında iş kurmanın, en akıllı yatırım olduğunu kaydetti. “Gayrimenkul Sektörü’nde Kadın Girişimciler İçin Fırsatlar” özel oturumunda ise RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, gayrimenkul sektöründe kadın girişimcilerin başarı şansının ne kadar yüksek olduğunu RE/MAX’ten güncel örneklerle anlattı. Aynı oturumda, Yenibir.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçoğlu, girişimciliğin istihdam boyutu, KAGİDER Yönetim Kurulu üyesi Selma Akdoğan da kadın girişimcilere sağlanacak destekler konularını değerlendirdiler.
Yeni Girişimciler Zirvesi’05’te, Intersport Türkiye CEO’su Levent Yarcan, PhonoClick Genel Müdürü Ahmet Yürekli, Cinebank Genel Müdürü Mustafa Bensan, Hepsiburada.com Genel Müdürü Oğuz İşiten ve YemekSepeti.com Genel Müdürü Nevzat Aydın, Seven Hill Genel Müdürü Hüseyin Özbek, New Franks Genel Müdürü Kenan Çolpan, Üçge Genel Müdürü Hayri Tuncer, Motta Genel Müdürü Gürkan Donat, Ecco Danışmanlık Genel Müdürü Gürşan Gürel, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Yusuf Balcı ve Doç. Dr. Uğur Özgöker gibi başarılı işadamları, profesyonel yöneticiler, bürokrat ve akademisyenlerden oluşan konuşmacılar yer aldı.