Skopos Kuramı'nın kurucularından Prof. Dr. Hans Vermeer, Okan Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümünde öğretim üyesi olarak görevlendirildi.
Haber Merkezi
20 Kasım 2004 - Ülkemizde Mütercim Tercümanlık ve Çeviribilim Bölümlerinin, Filoloji ve Dilbilim Bölümlerinden ayrı bir disiplin olarak kurulabilmesinin kuramsal temeli olan Skopos Kuramı'nın kurucularından Prof. Dr.Hans Vermeer, Okan Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümünde öğretim üyesi olarak görevlendirildi.
70'li yıllarda geliştirdiği Skopos Kuramı ile çeviribilimin özerk bir bilim dalı olmasında önemli rol oynamış Prof. Dr. Vermeer, Heidelberg Üniversitesi'nde Çeviribilim Profesörü olarak çalışmıştır.
Aralarında Adenauer gibi isimlerin de bulunduğu ortamlarda Portekizce-Almanca sözlü çeviri yaparak uygulamalı alanla da bağını koparmayan Prof. Dr. Vermeer klasik filoloji, Hint dilleri ve modern dilbilimi kapsayan akademik çalışmalarıyla çeviribilimin dallarası ilişkilerini güçlendirmiştir.
Çeviribilim, dilbilim ve yabancı dil eğitimi konusunda Almanca, İngilizce, Portekizce, İspanyolca, Bask ve Hindu dillerinde çok sayıda kitap ve makalesi bulunan Prof. Dr. Vermeer İbranice, Latince, Eski Yunanca, Arapça ve Ortaçağ Almancasından özgün kaynaklara dayandırdığı, bugüne dek 7 cildi yayımlanan çeviri tarihi çalışması da eşi görülmemiş kapsam ve disiplinlerarası yaklaşımıyla çağdaş çeviribilim için temel bir kaynak niteliği taşımaktadır.