KoçSistem, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin üç kampüsünün e-dönüşüm hamlesi kapsamında ağ altyapısını yeniledi.
Haber Merkezi
27 Ekim 2004 - KoçSistem, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Beşiktaş, Maslak ve Davutpaşa'daki üç kampüsünün ağ altyapısının kuruluşunda yaklaşık 100 kilometrelik kablo döşendi. KoçSistem, 2001 yılında açılan Yıldız Teknik Üniversitesi'nin ihalesini kazanmış ve projeye aynı yıl başlamıştı.
KoçSistem, iş ortağı Cisco işbirliği ile Yıldız Teknik Üniversitesi'nde başladığı teknolojik altyapıyı yenileme projesi kapsamında öncelikle üniversitenin iletişim omurgasını kurarak, kablolama altyapısını yeniledi. Üniversitenin iletişim omurgasında Cisco'nun çekirdek (core), dağıtım (distribution), erişim (access) mimarisi ve gigabit ethernet teknolojisi kullanıldı. Böylece üniversitenin yerel alan iletişim ağı sadece günü kurtaran değil uzun vadeli ihtiyaçları karşılayabilecek yeniliğe ve kapasiteye kavuşturuldu. Yenilenen iletişim ağı ile üniversitenin merkez kampüs ve Davutpaşa kampüsü yaklaşık 3000 kullanıcıya hizmet veren bir büyüklüğe ulaştı.
KoçSistem Yıldız Teknik Üniversitesi'nde kurduğu iletişim ağı ile güvenliğin yanı sıra yüksek performans sağladı. Performansı yükseltilen iletişim ağı sayesinde üniversitenin öğrenci, eğitim görevlisi ve personelinin aynı anda birbirleriyle iletişim kurabilecekler, IP telefon kullanabilecekler ve IP video konferans imkanından yararlanabilecekler. Proje kapsamında üniversiteye kurulması planlanan 8 laboratuvardan 2'sini tamamlayan KoçSistem, yeni laboratuvarlarda 75 öğrencinin bir arada, bilgi teknolojilerinin tüm araçlarını kullanarak çalışmasına imkan sağladı.
KoçSistem'in Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği teknolojik altyapıyı yenileme çalışmalarından birisi de, dağınık kampüsler arasındaki Internet hızının yükseltilmesi oldu. Böylece üniversite merkezi ile Davutpaşa kampüsü arasındaki bağlantı hızı 34Mbps'e, diğer daha az kullanıcılı kampüsleri arasındaki bağlantı hızları ise 2 Mbps'e ulaştırıldı.
Proje kapsamında ayrıca üniversitenin Internet bağlantısı, üniversitelerarasındaki bilgi ihtiyaçlarını karşılama hedefiyle kurulan ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) ile entegre çalışması sağlandı. UlakNet erişim hızı da 34 Mbps'e yükseltilerek Yıldız Teknik Üniversitesi'nin üniversitelerarası bilgi paylaşım ve iletişim ağına bağlantı kapasitesi arttırıldı.
KoçSistem, üniversitenin dış kampüslerinin ve UlakNet bağlantısının güvenli yapılabilmesi ve kötü niyetli kişilerin olası saldırılarının engellenebilmesi amacıyla da Internet altyapısında Cisco PIX firewall cihazlarını kullandı. Yedekli yapıda kullanılan cihazlar ile de kesintisiz Internet erişimi sağlandı.
Üniversitede, Internet güvenliğinde çok yeni bir teknoloji olan IDS (Intrusion Detection System-Saldırı Algılama Sistemi) kurulması çalışmaları ise devam ediyor. IDS teknolojisi ile Yıldız Teknik Üniversitesi'nin network altyapısına dışarıdan yapılabilecek saldırıların önceden tespit edilerek engellenmesi mümkün olacak.