Sun Microsystems Türkiye tarafından düzenlenen Java Day 2002'de sadece bir kaç plastik parçadan oluşan oyuncak Lego otomobil üzerine yerleştirilmiş cihazlar Java programından iletilen komutlarla canlandı.
Haber Merkezi
31 Ocak - Sun Microsystems Türkiye tarafından Java teknolojileri konusundaki tüm gelişmeleri ve yenilikleri yazılım geliştiricilerle paylaşmak amacıyla düzenlenen Java Day 2002 Istanbul büyük ilgi gördü. Sun'ın ünlü Java uzmanlarının konuşmacı olarak katıldığı seminerde; oyuncak bir Lego otomobilin üzerine yerleştirilmiş cihazların Java programından iletilen verileri alması ve uygulamaya geçirmesi ile ilginç bir gösteri gerçekleştirildi. Sadece bir kaç plastik parçadan oluşan Lego otomobil, verilen sesli komutlarla çizilen yoldan ilerleyerek istenen renkteki toplara ulaştı.
Bugün günlük hayatta bir parçamız olan cep telefonlarından el bilgisayarlarına kadar pek çok cihaza hayat veren Java teknolojisi hakkındaki gelişmeler, yüzlerce ilgilinin katılımıyla gerçekleştirilen Java Day 2002 Istanbul'da Java teknoloji uzmanları tarafından aktarıldı. Seminerde teknolojinin gücünü kanıtlar nitelikte ilginç demo gösterileri yapıldı. Java teknoloji uzmanı Simon Ritter, 'Java ve Açık Kaynak' konu başlığı altında Lego robotları demo gösterimi ile günü renklendirdi. Oyuncak Lego otomobilin üzerine yerleştirilmiş olan cihazlarla, Java programından iletilen verilerin alınması ve uygulamaya geçirilmesi sağlandı. Bu doğrultuda Java teknolojisi ile sesli veya yazılı komutlar verilerek otomobil hareket ettirildi. Böylece otomobil, IBM'le birlikte geliştirilen sesli komut bileşenleri sayesinde sesi tanıyarak sağa, sola, ileriye hareket ettirildi ve yazılı komut sayesinde de rengi tanıyıp istenen renkteki topu seçti. Sadece 16KB rom ve 32kb Ram'i olan 8 bitlik bir Hitachi mikrocontrollerda bile sesli hareket kontrolü, renk, şekil ve koordinat tanımlayabilme ve bir robotun hareketlerini kontrol edebilme özellikleri katabilen Java, aygıt, işlemci, ortam ve amaç bağımsız bir platform olma özelliğini kanıtladı.
Seminerden memnun ayrılan katılımcılar, herkesin Java geliştirebileceği programlarla yüklü SunONE Starter Kit'leri, Java Developer CD'leri, Java Jumpstart CD'leri ve 3.000 $ değerinde yazılım paketleri kazanma şansına da sahip oldular.
www.sunmicrosystems.com.tr